БЛОГ vmylenko (Володимир Миленко)

Барселона та всі-всі-всі

Барселона та всі-всі-всі

Блог Володимира Миленка про Більше Ніж Клуб та інші цікаві сторінки футболу

Вітаю всіх. Цей блог присвячений футболу, в першу чергу - двом улюбленим командам автора, "Барселоні" та "Металургу-2009".

Від диктатури до політкоректності

06 марта 2012, 16:28
Цікаві історії з життя емблеми Клубу.
Від диктатури до політкоректності

Як завжди, поповненню в своїй колекції присвячую розповідь про одну із сторінок клубної історії Барселони. Цього разу поговоримо про емблему.

Загальновідомо, що на початку свого існування ФК Барселона не мав емблеми, використовуючи герб міста. Отакий:


Тільки через декілька років, коли вже клуб став відомий за межами Барни (саме так, на відміну від команди, скорочується за традицією назва міста) і Каталонії, постало питання про власний логотип. Автором його, за легендою став портовий вантажник Жорді Ласа Гарсія, який пізніше нібито став художником-сюрреалістом. Офіційна ж інформація говорить про те, що конкурс 1910-го року виграв футболіст Барси Карлес Комамала. Саме він створив той самий "казан", який із невеличкими змінами дійшов і до нашого часу. Таким був первісний суто клубний логотип Барселони:



Як бачимо (порівнявши з сучасністю), зміни в емблемі суто косметичні і пов'язані винятково з естетикою. Але були в історії Клубу і неприємні сторінки, пов'язані в тому числі і з клубним гербом. Після поразки республіканських сил у громадянській війні 1936-1939-го року в Іспанії встановився авторитарний режим генераліссімуса Франко. Який крім всього іншого повів кампанію іспанізації назв - в тому числі і футбольний клубів. Так, Атлетік з Більбао став Атлетіко, а Futbol Club Barcelona перейменували на Club de Futbol Barcelona. Відповідно підправили й емблему - замість F.C.B. там з'явився напис C.F.B., а пізніше C. de F.B. До старої англійської версії назви повернулись 1974-го року, перед самим падінням франкістського режиму.

Але цим вимоги Мадриду не обмежились. Було змінено кількість червоних полос в правій верхній частині герба - замість чотирьох їх стало дві. Скажете - непринципово? Ще й як принципово - бо ж чотири червоні полоси на жовтому фоні це ні що інше, як прапор Каталонії. Яка після 1939-го року втратила будь-які автономні права. Очевидно, цього Франко виявилось мало, тому виникла ідея стерти згадку про норовливу автономію навіть на емблемі футбольного клубу. Ось так виглядала ця "франкістська" емблема Клубу:

На щастя патріотично налаштованих уболівальників Барселони (а хіба в ті часи вони могли бути іншими?), дуже скоро прапор Каталонії повернувся на своє звичне місце, де знаходиться і по цей день.

Ще одна тимчасова зміна емблеми - причому повна-повнісінька - була пов'язана з суто футбольним моментом. У першому розіграші Кубка Ярмарок 1955/58 (отакі тривалі тоді були єврокубки) Барселона формально виступала як команда всього міста, хоч у складі її - на відміну від, скажімо Лондона, де були представлені чи не з десяток клубів - були тільки футболісти ФК Барселона. Я зустрічав інформацію про одного гравця з Еспаньолу, але як мінімум у фінальних матчах нікого "не-синьо-гранатового" не було помічено. А грала Барса в отаких футболках з отакою емблемою (порівняйте її з першим, "міським" лого команди). Див. також фото нагорі.

Після відновлення монархії Каталонія отримала автономію, тому ні про які політичні зміни емблеми символа цієї автономії не могло бути й мови. Дизайн герба тим часом потрохи змінювався, осучаснювався, востаннє це відбулось 2002-го. І на цьому варто було б поставити крапку, якби не одна цікава, смішна (а, може, і не дуже) історія, яка не пов'язана безпосередньо з Клубом. 

Кілька років тому іспанська преса розкопала незвичайну новину. Виявляється, в кількох мусульманських країнах (говорилось конкретно про Саудівську Аравію та Алжір) футболки Барселони продавались із "модифікованим" гербом. Ось таким:



Помітили, в чому відмінність від офіційної емблеми? Правильно - з лівої верхньої частини прибрали горизонтальну червону полосу. Зроблено це було для того, щоб зник християнський хрест святого Георгія. Це, мовляв, ображало релігійні почуття мусульман, бо ж саме під цим символом відбувались знамениті хрестові походи. Історія ця не одинарна, були, скажімо, протести проти форми Інтера - білої з червоним георгіївським хрестом, в якій неро-адзуррі грали проти стамбульського Фенербахче (форма була присвячена, звісно ж, не хрестовим походам, а століттю створення міланського клубу). Один турецький адвокат навіть подавав позов проти ФК Інтернаціонале. Чим закінчилась історія, мені невідомо.

Повертаючись до Барселони, представники Клубу ніяк не відреагували (принаймні, публічно) на політкоретний вчинок арабських торговців. А футболки ці зараз, мабуть, коштують на аукціонах пристойних грошей. Втім, мені такі на очі ще не потрапляли.

Комментарии
Отобразить: лучшие | последние | первые
Суер*Выер, iSport.ua
Суер*Выер
12 марта, 16:59
Зроблено це було для того, щоб зник християнський хрест святого Георгія. Це, мовляв, ображало релігійні почуття мусульман, бо ж саме під цим символом відбувались знамениті хрестові походи. ***** Іберійські хрестові походи відбувались під символом Св.Якова. (Маячня взагалі-то)
vmylenko, iSport.ua
vmylenko
08 марта, 08:53
yaslykФранко, быть может, футбол был до одного места, по крайней мере, не настолько он в него вникал, чтобы решать исходы матчей и турниров. но в его окружении явно в основном реалисты сидели. Ігорю, але це все одно, що сказати - Суркіса хотів скинути на Конгресі ФФУ сам Янукович. Так, у його оточенні явно в основному "кроти" сидять - але...
yaslyk, iSport.ua
yaslyk
08 марта, 03:23
Франко, быть может, футбол был до одного места, по крайней мере, не настолько он в него вникал, чтобы решать исходы матчей и турниров. но в его окружении явно в основном реалисты сидели.
Madridist_91, iSport.ua
Madridist_91
08 марта, 00:05
vmylenko Ні, не забув. Але там не все так однозначно, як люблять говорити в Каталонії. Хоча, звісно, тиск був. У тому конкретному випадку. Але в цілому один із найвдаліших періодів в Ель Класіко у Барси приходиться якраз на часи Франков - 40-і роки. Я колись, може, перед якимось із наступних матчів викладу статистику. Интересно будет почитать.
vmylenko, iSport.ua
vmylenko
07 марта, 22:36
vmylenko Ну Ви порівняли. Та і не був Франко аж так прямо за Реал і не гнобив Барсу (на футбольному полу). Досить тільки глянути результати Ель Класіко в ті часи.Madridist_91 А Вы забыли про результат одного из Класико 11-1 в пользу Мадрида? Ні, не забув. Але там не все так однозначно, як люблять говорити в Каталонії. Хоча, звісно, тиск був. У тому конкретному випадку. Але в цілому один із найвдаліших періодів в Ель Класіко у Барси приходиться якраз на часи Франков - 40-і роки. Я колись, може, перед якимось із наступних матчів викладу статистику.
vmylenko, iSport.ua
vmylenko
07 марта, 22:34
pycuk2Может дизайн мячика пора поменять, а, Володь?) А если серьёзно, - эмблема стильная, узнаваемая... Кстати, Володя, а что слышно о перестройке Камп Ноу? Что-то заглохло... Кризис? Поки, здається, нічого не чутно. А м'ячик - це ж уже як фішка. Нашо її міняти:-)
Madridist_91, iSport.ua
Madridist_91
07 марта, 18:01
vmylenko Ну Ви порівняли. Та і не був Франко аж так прямо за Реал і не гнобив Барсу (на футбольному полу). Досить тільки глянути результати Ель Класіко в ті часи. А Вы забыли про результат одного из Класико 11-1 в пользу Мадрида?
pycuk2, iSport.ua
pycuk2
07 марта, 13:52
Может дизайн мячика пора поменять, а, Володь?) А если серьёзно, - эмблема стильная, узнаваемая... Кстати, Володя, а что слышно о перестройке Камп Ноу? Что-то заглохло... Кризис?
vmylenko, iSport.ua
vmylenko
07 марта, 12:52
vmylenko Я його не зовсім зрозумів. До чого тут політика до футболу...Madridist_91 Ну как? Тогда Франко гнобил Барсу и был за Мадрид. Просто я где-то читал, что Рахой болеет за Реал и, понятно, что пару указаний дал испанским судьям. Ну Ви порівняли. Та і не був Франко аж так прямо за Реал і не гнобив Барсу (на футбольному полу). Досить тільки глянути результати Ель Класіко в ті часи.
Madridist_91, iSport.ua
Madridist_91
07 марта, 12:20
vmylenko Я мав на увазі зміни в назві і емблемі.Madridist_91 Я понял, но всё таки Вы не ответили на послед мой вопрос...vmylenko Я його не зовсім зрозумів. До чого тут політика до футболу... Ну как? Тогда Франко гнобил Барсу и был за Мадрид. Просто я где-то читал, что Рахой болеет за Реал и, понятно, что пару указаний дал испанским судьям.
vmylenko, iSport.ua
vmylenko
06 марта, 22:41
makhauserЯскравий приклад: Forest Green Rovers Вони вже поміняли - аби не бути схожими.
makhauser, iSport.ua
makhauser
06 марта, 22:12
Яскравий приклад: Forest Green Rovers
makhauser, iSport.ua
makhauser
06 марта, 22:04
Багацько клубів мають таку ж форму гербу, як і Барса. Англіцйські, румунські. В Еквадорі є своя Барселона. Так, генерал не любив Каталонію. Добре, що це все в минулому. Щодо Рахоя: він - прем’єр Іспанії та сосіо "Мадриду"
vmylenko, iSport.ua
vmylenko
06 марта, 17:58
MAGISTRvpмабуть такий дизайн пов"язаний всеж з тим що хитрі араби не хотіли платити за використання бренду Ну, афішувалось як політичне... Та і це скоріше до хитрих китайців, така ідея:-)
vmylenko, iSport.ua
vmylenko
06 марта, 17:57
vmylenko Я мав на увазі зміни в назві і емблемі.Madridist_91 Я понял, но всё таки Вы не ответили на послед мой вопрос... Я його не зовсім зрозумів. До чого тут політика до футболу...
lukaleon, iSport.ua
lukaleon
06 марта, 17:49
Цікава стаття! Дякую)
MAGISTRvp, iSport.ua
MAGISTRvp
06 марта, 17:35
мабуть такий дизайн пов"язаний всеж з тим що хитрі араби не хотіли платити за використання бренду
Madridist_91, iSport.ua
Madridist_91
06 марта, 16:58
Madridist_91 Да, я знаю. Вначале Франко поддерживал "матрасников", потом уже Реал. Кстати, в вам не кажеться, что после прихода Рахоя, Реалу стали немного подсуживать?vmylenko Я мав на увазі зміни в назві і емблемі. Я понял, но всё таки Вы не ответили на послед мой вопрос...
vmylenko, iSport.ua
vmylenko
06 марта, 16:55
vmylenko У Реала теж були зміни, і теж з політичних причин. Але, звісно, не за Франко:-)Madridist_91 Да, я знаю. Вначале Франко поддерживал "матрасников", потом уже Реал. Кстати, в вам не кажеться, что после прихода Рахоя, Реалу стали немного подсуживать? Я мав на увазі зміни в назві і емблемі.
Madridist_91, iSport.ua
Madridist_91
06 марта, 16:51
Madridist_91Интересно. Даже не знаю, что бы было если бы Каудильо гнобил Реал)vmylenko У Реала теж були зміни, і теж з політичних причин. Але, звісно, не за Франко:-) Да, я знаю. Вначале Франко поддерживал "матрасников", потом уже Реал. Кстати, в вам не кажеться, что после прихода Рахоя, Реалу стали немного подсуживать?
vmylenko, iSport.ua
vmylenko
06 марта, 16:45
Madridist_91Интересно. Даже не знаю, что бы было если бы Каудильо гнобил Реал) У Реала теж були зміни, і теж з політичних причин. Але, звісно, не за Франко:-)
Madridist_91, iSport.ua
Madridist_91
06 марта, 16:40
Интересно. Даже не знаю, что бы было если бы Каудильо гнобил Реал)
Добавить комментарий

Для участия в обсуждении пожалуйста войдите используя учётную запись iSport.ua или Football.ua. Если у вас ещё нет аккаунта — создайте его, это не займёт много времени.

Май
НОВЫЕ ЗАПИСИ
весь блог
07 октября 2019
16:25 РУФ-2019/20. Випуск №6 | футбол
24 сентября 2019
15:38 РУФ-2019/20. Випуск №4 | футбол
16 сентября 2019
15:14 РУФ-2019/20. Випуск №3 | футбол
09 сентября 2019
17:13 РУФ-2019/20. Випуск №2 | футбол
02 сентября 2019
21:36 РУФ-2019/20. Випуск №1 | футбол
09 января 2019
16:38 Січневі футбольні загадки. #1 | футбол
22 июля 2018
22:41 Повна мапа вищої ліги/УПЛ | футбол
11 июня 2018
17:01 Дев'ятирічні мужики | футбол
ФУТБОЛТаблоУкраинаЕвропаПрочиеЛЧЛЕСборная УкраиныЕВРО-2012БАСКЕТБОЛТаблоЧМ-2014УкраинаНБАЕвропаМирЕврокубкиЕвробаскетЖенщиныNCAA + школыХОККЕЙТаблоУкраинаНХЛКХЛЕвропаАВТО/МОТОФормула-1РаллиМотоспортПрочиеИстория автоспортаТЕННИСНовостиРейтинг ATPРейтинг WTAКалендарь (муж)Календарь (жен)БОКС+MMAНовости боксаКалендарь боёвНовости ММАКалендарь боёв ММАЗИМНИЕНовостиДРУГИЕВелоспортВодныеВолейболГандболГимнастикаИгровыеЛегкая атлетикаОлимпизмСиловыеФутзалШахматыЭкстримПрочиеОЛИМПИАДА-2014НовостиРасписание и результатыРейтинг странНаши в Сочи

© 2009-2015 ООО «ИД УМХ». Все права защищены.
iSport.ua - оперативные и объективные новости спорта.

Все права на материалы, опубликованные на данном ресурсе, принадлежат ООО «ИД УМХ». Какое-либо использование материалов без письменного разрешения ООО «ИД УМХ» − запрещено. При правомерном использовании материалов с данного ресурса, гиперссылка на iSport.ua обязательна.

RSS-ленты: главноевсе новости | футбол | баскетбол | хоккей | авто/мото | теннис | бокс+MMA | другие

Игры: Фентези Футбол

По вопросам размещения рекламы обращайтесь: adv@isport.ua

Новости Футбола | Украина и Мир | Автомобили | КП в Украине

i.ua Rambler's Top100