БЛОГ vmylenko (Володимир Миленко)

Барселона та всі-всі-всі

Барселона та всі-всі-всі

Блог Володимира Миленка про Більше Ніж Клуб та інші цікаві сторінки футболу

Вітаю всіх. Цей блог присвячений футболу, в першу чергу - двом улюбленим командам автора, "Барселоні" та "Металургу-2009".

Ѿкуду єсть пошла Лѣга Чємъпионовъ

23 февраля 2012, 11:59
(23 февраля 2012, 12:05)
Обіцяна розповідь про один матч, який так і не завершився, але розпочав цілу епоху.
Ѿкуду єсть пошла Лѣга Чємъпионовъ

Для початку давайте розберемось, чим Ліга Чемпіонів відрізняється від Кубку Чемпіонів. Основних відмінності дві - це фінанси і формат. З фінансовою складовою все, в принципі, зрозуміло - боси великих клубів захотіли більше грошей, донесли цю свою позицію до тодішнього президента УЄФА Леннарта Юханссона, і тому довелось поступитись. Якогось ключового моменту як такого вичленити тут непросто, принаймні, я нічого про це не чув і не читав.

Перейдемо до формату. Що ж таке "Ліга Чемпіонів" з її груповим раундом, розділеними кваліфікаціями, посівом ітд? Як правильно зауважив один із читачів на конференції - зниження непередбачуваності. Аж до повного її зникнення. От у цьому понятті "передбачуваність" і треба шукати коріння створення Ліги Чемпіонів.

Розсіювати команди в головному клубному турнірі Європи вперше відбулось 1967-го року - вже тоді великі клуби, незадоволені "несправедливістю Фортуни", вибили собі таке право. Але примхлива пані у відповідь на введення посіву познущалась з учасників Кубку. Уже в першому раунді першого "сіяного" розіграшу випало дві пречудові пари:

"Аякс" (Нідерланди) - "Реал" (Іспанія)

і

"Валюр" (Ісландія) - "Женесс" (Люксембург).

Матчі першого протистояння відвідало 176 тисяч глядачів, другого - трохи менше 8 тисяч. 

Такі от казуси траплялись досить регулярно, в кінці 80-х був взагалі анекдотичний випадок, коли албанський "17 Ненторі" двічі поспіль грав у першому раунді КЄЧ з мальтійськими командами - "Хамрун Спартанс" і "Флямуртарі". А поруч були пари "Брюгге"-"Брондбю", "Спарта"-"Стяуа", "Динамо" (Берлін)-"Вердер", "Рейнджерс"-"Баварія"...

Звісно, така ситуація не могла не радувати гранд-босів, бо за існуючої схеми запросто траплялась така ситуація, коли великий клуб проводив в сезоні КЄЧ всього 2 матчі, а якісь лузери - 4. І при цьому Італія, яка в кінці 80-х - на початку 90-х була найгрізнішою силою в Європі, виставляла в головний турнір стільки ж команд (одну, максимум дві - і то за умови програшем володаря КЄЧ внутрішнього чемпіонату), скільки й Люксембург.

Власне, Італія. Тамтешній "Мілан" був найсильнішою командою епохи, а його бос Сільвіо Берлусконі - однією з найвпливовіших фігур на європейському футбольному небосхилі. І, як говорить легенда, саме він став локомотивом, що протаранив упертість УЄФА. А сталось це, за тією ж легендою, після одного незакінченого поєдинку.

В розіграші КЄЧ-1990/91 россо-нері стартували з другого раунду, де в непростому двобої пройшли "Брюгге", забивши на двох у двох матчах всього один-єдиний гол. Далі, у чвертьфіналі, команді Арріго Саккі довелось захищати свій подвійний титул у протистоянні з значно сильнішим суперником - французьким "Олімпіком" з Марселя. Дітище Бернара Тапі в попередньому сезоні дійшло до півфіналу, де через гол суперника на виїзді поступилось "Бенфіці" (2:1, 0:1). А так би зустріч з "Міланом" відбулась трохи раніше.

"Марсель" якраз набирав силу, тому навряд чи діючий клубний чемпіон Європи був в цій парі фаворитом. На "Сан-Сіро" на гол кращого гравця Європи 1987-го Рууда Гулліта відповів точним ударом майбутній володар Золотого М'яча 1991-го (і в найближчому майбутньому гравець... "Мілана") Жан-П'єр Папен. В Марселі на 75-й хвилині Кріс Уоддл забив гол в ворота гостей на 75-й хвилині, "Марсель" тримав перевагу аж до 88-ї хвилини, і тут...

Сталось непередбачуване - на "Велодромі" погасло світло. Гра була призупинена - а далі існує дві версії того, що сталось потім.

1) Тренер "Мілана" Арріго Саккі завів команду в роздягальню - не дивлячись на прохання шведського судді Бо Карлссона залишатись на полі - і відмовився повертатись після того, як проблему було усунуто (на це пішло близько 15 хвилин);

2) суддя сам запропонував командам почекати в роздягальнях, потім вони повернулись на поле, але віце-президент "Мілану "Адріано Галліані відмовився від продовжувати гру.

Трохи нижче ви зможете передивитись відеорепортаж французського ТВ про той матч - і зможете зробити висновки, яка з версій правильніша. Але підсумок у них один. Арбітр дав фінальний свисток (результат потім анулювали, впаявши гостям техпоразку 0:3), "Марсель" пройшов у півфінал (а потім у фіналі програв "Црвені Звезді") - а "Мілан" поїхав додому. Щоб пропустити наступний євросезон через дискваліфікацію (деякі джерела пишуть і про дворічну дискваліфікацію Галліані).

Але саме цей матч, точніше, реакція на нього Сільвіо Берлусконі, як стверджують деякі європейські футбольні історики, і підштовхнула боса "Мілана" до рішучих дій. І вже за півроку стартував розіграш Кубку Чемпіонів, в якому вперше в історії турніру (але не вперше в європейських кубках) з'явився груповий турнір.

Берлусконі - а з ним і босів інших великих клубів - не влаштовувала ситуація, коли весь євросезон залежить від одного-єдиного поєдинку, і вони добились свого. Спочатку з'явився груповий турнір, потім в ЛЧ запустили "пропускну систему", коли великі чемпіонати делегували своїх чемпіонів в групу без кваліфікації, далі в ЛЧ допустили спочатку віце-чемпіонів, а потім і інших, аж до четвертих команд перших трьох європейських ліг. Непередбачуваності стало значно менше. Власне, вона майже зникла - бо ж якщо в сезоні-1960/61 Кубка Чемпіонів "Барселона" і "Реал" перетнулись в тодішній 1/8-й фіналу, тобто другому за ліком раунді, ще до зимової перерви - то тепер вони зможуть зустрітись в Лізі Чемпіонів не раніше 1/4-ї фіналу, тобто аж у квітні, або й зовсім травні.

Отака історія про наслідки двох недограних хвилин. А яка схема краще - то вже справа смаку.

Комментарии
Отобразить: лучшие | последние | первые
MOBSERF, iSport.ua
MOBSERF
24 февраля, 15:39
pycuk2Хоть этого никогда уже не будет, но я за: 1)КЕЧ - только чемпионы 2)КОК - обладатели кубков стран 3)КУЕФА - 2-4,5,6 места. Та ну, это скучно будет. И с трансляциями матчей очень напряжно. Лучше так:) blog.isport.ua/noviy_vzglyad/football/20815.html
Madridist_91, iSport.ua
Madridist_91
24 февраля, 01:23
Madridist_91Хороший материал.sid_dgin + такой материал можно выставлять на первую страницу сайта айспорт! может быть
Baggio R., iSport.ua
Baggio R.
23 февраля, 22:15
sid_dgin о Кубке Кубков особый вопрос - самый слабый турнир был, и самые слабые соперники ( правда были исключения )vmylenko От я так і сказав, так мене динамофани заплювали:-) Не думал я что Вы будучи поклонником Барселоны (с ее рекордами именно в этом турнире) будте принижать данный трофей:)
тузик, iSport.ua
тузик
23 февраля, 21:50
оппа, ностальгия. помню финал показывали по телеку. ох и скучный был. болел за уодла. ). по теме: уже давно хочу примерно так: 4 евросуперлиги юг, запад, север, восток. +нокаут. 4 или 8ком. из 3 матчей до 2 побед. все матчи играть без ничьих. в регулярном чемпе( да, да, матчи каждый день) за победу-3очка, за победу по пенальти 2, за поражение по пенальти 1.
vmylenko, iSport.ua
vmylenko
23 февраля, 21:05
sid_dgin о Кубке Кубков особый вопрос - самый слабый турнир был, и самые слабые соперники ( правда были исключения ) От я так і сказав, так мене динамофани заплювали:-)
sid_dgin, iSport.ua
sid_dgin
23 февраля, 20:15
sid_dgin и опять будет КУЕФА сильнее КЕЧ?vmylenko Так, це, мабуть, найбільший парадокс тієї, старорежимної системи єврокубків. ЗІ. А мене ще матюкали за те, що я Кубок Кубків назвав третьосортним... о Кубке Кубков особый вопрос - самый слабый турнир был, и самые слабые соперники ( правда были исключения )
vmylenko, iSport.ua
vmylenko
23 февраля, 16:42
pycuk2Хоть этого никогда уже не будет, но я за: 1)КЕЧ - только чемпионы 2)КОК - обладатели кубков стран 3)КУЕФА - 2-4,5,6 места.sid_dgin и опять будет КУЕФА сильнее КЕЧ? Так, це, мабуть, найбільший парадокс тієї, старорежимної системи єврокубків. ЗІ. А мене ще матюкали за те, що я Кубок Кубків назвав третьосортним...
invader_zim, iSport.ua
invader_zim
23 февраля, 15:10
чудова стаття!
sid_dgin, iSport.ua
sid_dgin
23 февраля, 15:08
Madridist_91Хороший материал. + такой материал можно выставлять на первую страницу сайта айспорт!
sid_dgin, iSport.ua
sid_dgin
23 февраля, 14:55
pycuk2Хоть этого никогда уже не будет, но я за: 1)КЕЧ - только чемпионы 2)КОК - обладатели кубков стран 3)КУЕФА - 2-4,5,6 места. и опять будет КУЕФА сильнее КЕЧ?
pycuk2, iSport.ua
pycuk2
23 февраля, 14:45
Хоть этого никогда уже не будет, но я за: 1)КЕЧ - только чемпионы 2)КОК - обладатели кубков стран 3)КУЕФА - 2-4,5,6 места.
Madridist_91, iSport.ua
Madridist_91
23 февраля, 14:35
Хороший материал.
Surnik, iSport.ua
Surnik
23 февраля, 13:44
Ну все эти старые форматы ничего не изменят по большому счёту. единственный способ спасти футбол - упразднить ЛЧ, выделить топ-клубы в одну сперлигу (супербаблолигу, точнее) и отправить всю эту контору в круглогодичное турне по Азии. ну а всем остальным можно играть как в старом формате - КЕЧ, где только чемпионы.
vmylenko, iSport.ua
vmylenko
23 февраля, 13:14
А взагалі-то я б хотів, аби було так - добре, запускаємо таку кількість команд, як і зараз, до 4--ї в перших трьох командах. Але - система повністю олімпійська, і без найменшого посіву. На кого попав, на того і попав.
vmylenko, iSport.ua
vmylenko
23 февраля, 13:12
Baggio R.А лично Вы какому формату отдаете предпочтение? Якщо говорити про чистий футбол, без усіх цих фінансових питань - то пункт №1, звісно ж. Ну, або щоб поізвращатись по повній - то двоколова система.
Baggio R., iSport.ua
Baggio R.
23 февраля, 12:58
А лично Вы какому формату отдаете предпочтение?
Kobza, iSport.ua
Kobza
23 февраля, 12:33
Baggio R.Самая жесть это когда было 2 групповых этапа в ЛЧ!vmylenko Ну, то я вже не став включати в голосуванні - такого ідіотизм ні одна здорова голова не витримає:-)Padfoot А я любим, много футбола, много сливов))) молодой человек, можете зайти в скайп?:)
vmylenko, iSport.ua
vmylenko
23 февраля, 12:28
vmylenko Ну, то я вже не став включати в голосуванні - такого ідіотизм ні одна здорова голова не витримає:-)Padfoot А я любим, много футбола, много сливов)))scumxxx это не тогда случайно бартез сидел у штанги? не? Ні, то було в сезоні-97/98, Байєр-Монако, останній тур групи, 2:2.
scumxxx, iSport.ua
scumxxx
23 февраля, 12:26
Baggio R.Самая жесть это когда было 2 групповых этапа в ЛЧ!vmylenko Ну, то я вже не став включати в голосуванні - такого ідіотизм ні одна здорова голова не витримає:-)Padfoot А я любим, много футбола, много сливов))) это не тогда случайно бартез сидел у штанги? не?
Padfoot, iSport.ua
Padfoot
23 февраля, 12:25
Baggio R.Самая жесть это когда было 2 групповых этапа в ЛЧ!vmylenko Ну, то я вже не став включати в голосуванні - такого ідіотизм ні одна здорова голова не витримає:-) А я любим, много футбола, много сливов)))
vmylenko, iSport.ua
vmylenko
23 февраля, 12:18
Baggio R.Самая жесть это когда было 2 групповых этапа в ЛЧ! Ну, то я вже не став включати в голосуванні - такого ідіотизм ні одна здорова голова не витримає:-)
Baggio R., iSport.ua
Baggio R.
23 февраля, 12:14
Самая жесть это когда было 2 групповых этапа в ЛЧ!
Добавить комментарий

Для участия в обсуждении пожалуйста войдите используя учётную запись iSport.ua или Football.ua. Если у вас ещё нет аккаунта — создайте его, это не займёт много времени.

Май
ГОЛОСОВАНИЕ
Якому формату Кубка/Ліги Чемпіонів ви віддаєте перевагу?
Як в Кубку Чемпіонів на початку часів - олімпійська система, без будь-яких пільг грандам
Як в Кубку Чемпіонів пізніших часів - система "на виліт", але є певний посів, аби не допускати зустріч грандів у першому ж раунді
- Як в турнірі-1991/92 - груповий турнір після того, як всі бажаючі пройдуть загальний кількараундовий відбір
- Як в Лізі Чемпіонів 90-х - для слабких чемпіонатів кваліфікація, допускаються лише віце-чемпіони
Як в Лізі Чемпіонів 2000-х - до чотирьох команд від одного чемпіонату, ніяких пільг слабким лігам
Як в Лізі Чемпіонів зараз - з пільгами для слабких у вигляді "чемпіонської кваліфікації"
У вигляді всеєвропейського чемпіонату - ніяких раундів на виліт, тільки двоколове змагання найсильніших команд, відібраних за нинішнім принципом (від 1 до 4 команд з чемпіонату, залежно від позиції в таблиці коефіцієнтів)
НОВЫЕ ЗАПИСИ
весь блог
07 октября 2019
16:25 РУФ-2019/20. Випуск №6 | футбол
24 сентября 2019
15:38 РУФ-2019/20. Випуск №4 | футбол
16 сентября 2019
15:14 РУФ-2019/20. Випуск №3 | футбол
09 сентября 2019
17:13 РУФ-2019/20. Випуск №2 | футбол
02 сентября 2019
21:36 РУФ-2019/20. Випуск №1 | футбол
09 января 2019
16:38 Січневі футбольні загадки. #1 | футбол
22 июля 2018
22:41 Повна мапа вищої ліги/УПЛ | футбол
11 июня 2018
17:01 Дев'ятирічні мужики | футбол
ФУТБОЛТаблоУкраинаЕвропаПрочиеЛЧЛЕСборная УкраиныЕВРО-2012БАСКЕТБОЛТаблоЧМ-2014УкраинаНБАЕвропаМирЕврокубкиЕвробаскетЖенщиныNCAA + школыХОККЕЙТаблоУкраинаНХЛКХЛЕвропаАВТО/МОТОФормула-1РаллиМотоспортПрочиеИстория автоспортаТЕННИСНовостиРейтинг ATPРейтинг WTAКалендарь (муж)Календарь (жен)БОКС+MMAНовости боксаКалендарь боёвНовости ММАКалендарь боёв ММАЗИМНИЕНовостиДРУГИЕВелоспортВодныеВолейболГандболГимнастикаИгровыеЛегкая атлетикаОлимпизмСиловыеФутзалШахматыЭкстримПрочиеОЛИМПИАДА-2014НовостиРасписание и результатыРейтинг странНаши в Сочи

© 2009-2015 ООО «ИД УМХ». Все права защищены.
iSport.ua - оперативные и объективные новости спорта.

Все права на материалы, опубликованные на данном ресурсе, принадлежат ООО «ИД УМХ». Какое-либо использование материалов без письменного разрешения ООО «ИД УМХ» − запрещено. При правомерном использовании материалов с данного ресурса, гиперссылка на iSport.ua обязательна.

RSS-ленты: главноевсе новости | футбол | баскетбол | хоккей | авто/мото | теннис | бокс+MMA | другие

Игры: Фентези Футбол

По вопросам размещения рекламы обращайтесь: adv@isport.ua

Новости Футбола | Украина и Мир | Автомобили | КП в Украине

i.ua Rambler's Top100