БЛОГ vmylenko (Володимир Миленко)

Барселона та всі-всі-всі

Барселона та всі-всі-всі

Блог Володимира Миленка про Більше Ніж Клуб та інші цікаві сторінки футболу

Вітаю всіх. Цей блог присвячений футболу, в першу чергу - двом улюбленим командам автора, "Барселоні" та "Металургу-2009".

...і зокрема Рінату Леонідовичу

19 февраля 2012, 16:53
Про одний чорно-помаранчевий клуб, але не той, про який ви всі подумали
...і зокрема Рінату Леонідовичу

Читаю я, значить, прес-конференцію президента бурштинського "Енергетика" Мирослава Лотоцького. Ну, початок традиційно веселий:

Ми недаремно зібралися в день кохання. Тут зібралися люди, які безмежно закохані в футбол і в «Енергетик» зокрема

Красиві слова, аж сльози на очах виступили. Хоча взагалі-то "безмежно закохані" - це можуть бути уболівальники і фанати. А менеджерам, яким безперечно є президент клубу, треба мати трохі інші якості, перш за все професійні. Перефразовуючи відому фразу, скажу - человек, любящий футбол, это не профессия.

Йдемо далі.

Я не кажу, що в першій лізі ми займаємо провідні місця, бо фінансування явно не достатнє щоб сперечатися з такими монстрами, як «Севастополь» чи «Металург» Запоріжжя, але команду знають в всій Україні та за її межами

Ну, до "замеж" я чіплятись не буду, знають і знають. Ясно, що не в Міланах і Барселонах про Бурштин ніхто й не чув (навіть від Шевченка з Чигринським), але це таке. Клуб скромний, і знають його на скромному рівні. А от фраза про "мало грошей - низькі результати" цікава. Тобто вже так, апріорі вважається, що без грошей неможливо досягти ніякого результату. Ні про гравців, ні про тренерів ніби й мови немає: дали гроші - перемагаємо, не дали - не перемагаємо. Ну так же виходить?

Але це таке, дрібниці. Найголовніше питання - звісно ж, фінансове.

З приходом нового власника ТЕС до мене десятки разів телефонували з питанням, що буде з командою. Ви знаєте, що новим власником стала ДТЕК. Прихильники «Енергетика» переживають, оскільки вже лютий, а нормальні збори в нас ще не розпочалися

Телефонували. Молодці. А скинутись по 100 гривень хоча б уболівальникам слабо? Хоча про що я - у нас же заведено так, що клуб сам по собі, уболівальники самі по собі. Від верхів і до самих низів так. Тому не сприймайте мої слова всерйоз, це я так, жартую, про "Санкт-Паулі" начитавшись...

Але ми продовжуємо про гроші.

Нам всім важко було уявити, що бурштинська команда перестане існувати. Ми шукали різні шляхи фінансування, вели переговори з керівниками ДТЕК, представниками міської та обласної влади

От людина говорить про різні шляхи фінансування - але називає тільки ті, які вже просто набридло чути і читати. Владу. Місцеву, комунальну, представництво державної. Тобто ті структури, які можуть тільки кинути копійку, як кістку собаці - щоб відстала. Або попіаритись перед виборами - мовляв, я ж он який, про спорт піклуюсь.

Ну, і найголовніше - "Енергетик" таки житиме!

Я не можу сказати деталі фінансування команди, але вже факт, що вони «дають добро» і продовжують фінансування команди говорить сам за себе

Ну дійсно, кого такі дрібниці хвилюють, як деталі, правда ж? Головне - баріну в ножкі покланятись. Для того прес-конференцію й зібрали. Не заради ж однієї фрази "фінансування знайдене". Це можна було і просто на сайті написати.

Тому я можу з оптимізмом говорити, що буде достойне фінансування команди. Достойне фінансування це таке, яке б дало змогу не тільки залишитись в першій лізі, а й дозволило поборотися за вищі місця, а можливо з часом і представляти енергетичну галузь країни в еліті

Ну, це така нормальна бравада, про еліту. В Хмельницькому про Оболонь он мріють, а ці собі. Ну, і добра українська традиція - якщо вже брехати, то так, щоб голови закрутило. Не Нью-Васюки, але щось схоже.

Ну, і на закінчення - головна, як на мене, фраза всієї прес-конференції.

В свою чергу, мушу публічно пообіцяти, що ми зробимо все, щоб гідно представляти компанію ДТЕК і західний регіон

Не Бурштин, зауважте. А якийсь неконкретний "західний регіон". В Тернополі з чим погоджуються? А в Івано-Франківську чи Рівному? Делегували такі повноваження?

Про ДТЕК вийшло красиво. Так, ніби Лотоцький спеціально не згадав про Бурштин, влада якого грошей не дала - мовляв, значить, і представляти вас не будемо. Ну що ж, тут все логічно - хто платить, той і замовляє музику. Принаймні, вийшло майже чесно - місто не фінансує, значить, представляти ми його не будемо:-).

Але мені особисто сподобалось от що - "в свою чергу, мушу публічно пообіцяти ... гідно представляти". Пане Лотоцький, це не Ваша "черга". Це слова головного тренера команди. А слова президента клубу повинні бути іншими - про способи заробляння собі на життя. І то не про ходіння від кабінету до кабінету, а про реальні способи заробити. А хоч би й весілля на стадіоні влаштовувати (як колись мені розповідали про Суми). Чим вони гірші за боксерські поєдинки, які на німецьких аренах проводять?

Отакий у нас футбол, друзі. Я не хочу сказати, що пан Лотоцький якийсь такий-сякий - я про нього просто нічого не знаю. Але от читаю його слова. Шукав фінансування. Де? У влади та у промислових магнатів:

Тому я дякую керівникам компанії ДТЕК і зокрема Рінату Леонідовичу, які нас підтримали

Тобто принцип простий - присмоктатись до тих, у кого є гроші, і хто їх не дуже ретельно рахує. Що для "Ріната Леонідовича" той нещасний бюджет першолігового аутсайдера...

І жодного слова я не зустрічав - ні в звіті про цю прес-конференцію, ні деінде - про роботу президентів клубів з середнім і малим бізнесом стосовно реального спонсорства або часткового володіння ФК. Бо ці люди, якщо й даватимуть гроші, то будуть вимагати сувору звітність і обов'язкову віддачу. Бо щоб отримати їх гроші, треба працювати, тяжко і постійно. А не просто - взяти гроші, вклонитись "Рінату Леонідовичу" в ніжки і спокійно їх "освоювати".

Тому й скочується наш футбол до рівня "Ахметов проти Коломойського" - не тільки тому, що їм це потрібно, а тому, що це вигідно так званим "безмежно закоханим" у футбол президентам маленьких клубів. Значно простіше стати маленькою частиною великої структури і жити на чиїсь гроші, ніж самому заробляти собі на життя. Я нічого не маю проти, але давайте тоді чесно говорити - от як Лотоцький. Не оті дурнуваті "рідне місто", "граємо для вболівальників" - а "представляти компанію ДТЕК".

А дехто потім дивується, чому це у 300-тисячній Вінниці на футбол ходило в першій лізі по 1,5-2 тисячі, а на мітинг в підтримку "Ниви" вийшло кілька чоловік. Бо футбол в України - він насправді не для глядачів. Він для тих, хто вирішив на ньому трішки (а, може, і не трішки) підзаробити з хазяйських кишень - з одного боку, і трішки попіаритись (чи отримати ще якісь приховані дивіденди) - з іншого.

Тому ніхто й не намагається залучати до футбольного бізнесу невеличкі фірми і простих уболівальників. А уболівальники самі не намагаються долучитись через те, що немає такої практики, такої звички, такого, зрештою, менталітету. Ви нам дайте видовище, а звідки на нього беруться гроші - це нас не цікавить.

Отак наша футбольна історія і відбувається - від грошей до грошей. Всі 20 років. Тільки в 90-х все значно швидше змінювалось (все-таки період початкового накопичення капіталу, та й відстрелювали...), а зараз фінансування більш-менш стабільне. Хоча за межами Прем'єр-ліги життя, здається, анітрохи не змінилось. Знайшли гроші - живемо, закінчились - ходимо з простягнутою рукою. А заробляти - то нехай дурники...

Хоча, якщо бути чесними, то треба починати все зі "старих добрих" радянських часів - коли команди просто проїдали виділені їм гроші, як і будь-яка інша радянська контора. І в такому форматі всі ці люди, що виросли за совка, із останніх сил намагаються жити і в 21-му столітті. Але це вже трохи інша історія.

P.S. Ось цей звіт про прес-конференцію. Нікого не дивує, що офіційний сайт клуба вішає у себе не власну новину, а передрук зі спортивного сайту? Ну звісно, у тій схемі, за якою живе переважна більшість українських клубів, витрачання грошей на нормальне функціонування нормальних клубних структур не має ніякого сенсу. Нащо на ту прес-службу гроші витрачати...

Комментарии
Отобразить: лучшие | последние | первые
Суер*Выер, iSport.ua
Суер*Выер
20 февраля, 10:06
Бурштинські "Ізотопи"...
vmylenko, iSport.ua
vmylenko
19 февраля, 20:56
AxeльВолодимире, а за що ви забанили блогера Kimimaro ?) Якщо забанив, значить, було за що.
Axeль, iSport.ua
Axeль
19 февраля, 20:50
Володимире, а за що ви забанили блогера Kimimaro ?)
vmylenko, iSport.ua
vmylenko
19 февраля, 20:38
УНГВАР Тут ж не про кадрову політика мова. Просто футбол.юа відстає в плані висвітлення наших нижчих ліг. Тобто його взагалі немає, окрім севастопольських домашніх матчів. Я думав це все тому, що банально "кореспондентів" на місцях не має крім Трубецького. Насправді, якщо я правильно зрозумів, всім просто пох? Насправді мені пох:-) Я ж не співробітник футбол.уа. А чому немає - сказати не можу.
УНГВАР, iSport.ua
УНГВАР
19 февраля, 19:11
vmylenko Яке відношення має моє походження до кадрової політики футбол.уа?:-) Я не знаю і ніколи не замислювався над цим питанням. Більш того, я про нього ніколи і не знав до цієї миті. Тут ж не про кадрову політика мова. Просто футбол.юа відстає в плані висвітлення наших нижчих ліг. Тобто його взагалі немає, окрім севастопольських домашніх матчів. Я думав це все тому, що банально "кореспондентів" на місцях не має крім Трубецького. Насправді, якщо я правильно зрозумів, всім просто пох?
vmylenko, iSport.ua
vmylenko
19 февраля, 19:00
УНГВАРТрохи не в тему, але давно хотів запитати. Ти ж із Запоріжжя, правильно? Тоді чому футбол.юа немає запорізьких репортажів на зразок севастопольських? Яке відношення має моє походження до кадрової політики футбол.уа?:-) Я не знаю і ніколи не замислювався над цим питанням. Більш того, я про нього ніколи і не знав до цієї миті.
УНГВАР, iSport.ua
УНГВАР
19 февраля, 18:53
Трохи не в тему, але давно хотів запитати. Ти ж із Запоріжжя, правильно? Тоді чому футбол.юа немає запорізьких репортажів на зразок севастопольських?
Добавить комментарий

Для участия в обсуждении пожалуйста войдите используя учётную запись iSport.ua или Football.ua. Если у вас ещё нет аккаунта — создайте его, это не займёт много времени.

Май
НОВЫЕ ЗАПИСИ
весь блог
07 октября 2019
16:25 РУФ-2019/20. Випуск №6 | футбол
24 сентября 2019
15:38 РУФ-2019/20. Випуск №4 | футбол
16 сентября 2019
15:14 РУФ-2019/20. Випуск №3 | футбол
09 сентября 2019
17:13 РУФ-2019/20. Випуск №2 | футбол
02 сентября 2019
21:36 РУФ-2019/20. Випуск №1 | футбол
09 января 2019
16:38 Січневі футбольні загадки. #1 | футбол
22 июля 2018
22:41 Повна мапа вищої ліги/УПЛ | футбол
11 июня 2018
17:01 Дев'ятирічні мужики | футбол
ФУТБОЛТаблоУкраинаЕвропаПрочиеЛЧЛЕСборная УкраиныЕВРО-2012БАСКЕТБОЛТаблоЧМ-2014УкраинаНБАЕвропаМирЕврокубкиЕвробаскетЖенщиныNCAA + школыХОККЕЙТаблоУкраинаНХЛКХЛЕвропаАВТО/МОТОФормула-1РаллиМотоспортПрочиеИстория автоспортаТЕННИСНовостиРейтинг ATPРейтинг WTAКалендарь (муж)Календарь (жен)БОКС+MMAНовости боксаКалендарь боёвНовости ММАКалендарь боёв ММАЗИМНИЕНовостиДРУГИЕВелоспортВодныеВолейболГандболГимнастикаИгровыеЛегкая атлетикаОлимпизмСиловыеФутзалШахматыЭкстримПрочиеОЛИМПИАДА-2014НовостиРасписание и результатыРейтинг странНаши в Сочи

© 2009-2015 ООО «ИД УМХ». Все права защищены.
iSport.ua - оперативные и объективные новости спорта.

Все права на материалы, опубликованные на данном ресурсе, принадлежат ООО «ИД УМХ». Какое-либо использование материалов без письменного разрешения ООО «ИД УМХ» − запрещено. При правомерном использовании материалов с данного ресурса, гиперссылка на iSport.ua обязательна.

RSS-ленты: главноевсе новости | футбол | баскетбол | хоккей | авто/мото | теннис | бокс+MMA | другие

Игры: Фентези Футбол

По вопросам размещения рекламы обращайтесь: adv@isport.ua

Новости Футбола | Украина и Мир | Автомобили | КП в Украине

i.ua Rambler's Top100