БЛОГ vmylenko (Володимир Миленко)

Барселона та всі-всі-всі

Барселона та всі-всі-всі

Блог Володимира Миленка про Більше Ніж Клуб та інші цікаві сторінки футболу

Вітаю всіх. Цей блог присвячений футболу, в першу чергу - двом улюбленим командам автора, "Барселоні" та "Металургу-2009".

Дух і перемога

15 февраля 2012, 19:57
Обіцяна оповідка про клуб, який увічнив свою назву в іспанському фольклорі.
Дух і перемога

Є в Іспанії такий клуб Алькояно, Club Deportivo Alcoyano. Базується в місті Алькой, що в провінції Аліканте (адміністративної спільноти Валенсія). 60 кілометрів на північ від столиці провінції - де грає Еркулес - і якраз буде це невеличке, 62-тисячне (як Стрий чи Коломия) містечко Алькой. Заснували його маври, на початку 19-го століття саме там створили перші текстильну фабрику та промислову школу Іспанії.

Але прославився на всю країну Алькояно завдяки футболу. Завдяки футбольному клубу, який востаннє грав в Прімері сезону-1950/51. Після того команда опустилась аж до регіональних ліг (5 рівень іспанського футболу), в середині 70-х. Потім Алькояно ошивався між Терсерою та Сегундою Б, в Сегунду клуб повернувся тільки 2011-го. Втім, славу цей Club Deportivo Alcoyano здобув в середині минулого століття.

Є в іспанській мові таке прислів'я - "Tener más moral que el Alcoyano". В перекладі воно звучить приблизно як - "У тебе більше бойового духу, ніж у Алькояно". Достеменна причина появи такого виразу невідома, але легенда говорить про те, що команда з берегів річки Серпіс в одному з дуже важливих поєдинків програвала з просто розгромним рахунком (зазвичай говориться про 0:13), але настільки прагнула перемогти, що билася до останньої хвилини, і навіть накинулась на суддю, аби той додав кілька хвилин до матчу, ніби вони могли щось вирішити.

Існують інші версії стосовно цього матчу Алькояно. Кажуть про Копа дель Генералісімо 1948-го року. В 1/16-й фіналу алікантійці програли Кастельону з рахунком 0:3 - тож, в принципі, поєдинок (якщо відкинути космічний результат з легенди) підходить. 1946-го Алькояно вперше вилітав з Прімери, і в останньому турі грав в гостях у "столичної" Валенсії. Біло-сині програли тоді 1:6, набрали 19 очок - і поступились Еспаньолу, який вирвав нічию 2:2 в Мурсії (програвали 0:2 вже на 13-й хвилині), в особистих зустрічах.

Також іноді можна знайти згадку про цю історію в контексті 50-х років. Втім, одностайності в цьому питанні немає, тому точно встановити дату і результат "історичного" поєдинка неможливо. Але - хіба ж у цьому суть? Головне, що футбольний клуб, футбольний матч стали взірцем для всього суспільства, прикладом, який трансформувався в крилатий вираз. І напевно нові покоління гравців Алькояно знають про цю історію і, можливо, підсвідомо стараються наслідувати його. Хто зна...

Замість P.S. - карта провінції Аліканте, командне фото Алькояно і один із прикладів легендарного moral.

 

 

Комментарии
Отобразить: лучшие | последние | первые
Madridist_91, iSport.ua
Madridist_91
15 февраля, 23:59
Madridist_91Владимир, а Хуанде из Алкояно сразу в Севилью или транзитом через другой клуб?vmylenko Та Ви шо, він там починав - 1992-94-го тренував. А вспомнил. Он потом тренировал Леванте и Логроньес.
vmylenko, iSport.ua
vmylenko
15 февраля, 23:51
Madridist_91Владимир, а Хуанде из Алкояно сразу в Севилью или транзитом через другой клуб? Та Ви шо, він там починав - 1992-94-го тренував.
Madridist_91, iSport.ua
Madridist_91
15 февраля, 23:48
Dima_zt Так как он Днепр сейчас тренирует, то не исключено, что вскоре он вернётся к тренерской работе именно в Алькояно:)vmylenko А отут вряд лі. Тренер їх тільки-но в Сегунду вивів, вперше за 42 роки. За що такого міняти - ще й на Рамоса? Мне кажется Вы недооцениваете Рамоса.
Madridist_91, iSport.ua
Madridist_91
15 февраля, 23:47
Владимир, а Хуанде из Алкояно сразу в Севилью или транзитом через другой клуб?
vmylenko, iSport.ua
vmylenko
15 февраля, 23:41
vmylenko Абсолютно. А ще Алькояно тренував (та й грав там) один із нинішніх УПЛівців. Відповідь дострокова?:-)Dima_zt Так как он Днепр сейчас тренирует, то не исключено, что вскоре он вернётся к тренерской работе именно в Алькояно:) А отут вряд лі. Тренер їх тільки-но в Сегунду вивів, вперше за 42 роки. За що такого міняти - ще й на Рамоса?
Dima_zt, iSport.ua
Dima_zt
15 февраля, 22:55
Madridist_91Если я не ошибаюсь, именно из Алкояно тот Мику, который сейчас в примадридском "Хетафе" играет.vmylenko Абсолютно. А ще Алькояно тренував (та й грав там) один із нинішніх УПЛівців. Відповідь дострокова?:-) Так как он Днепр сейчас тренирует, то не исключено, что вскоре он вернётся к тренерской работе именно в Алькояно:)
vmylenko, iSport.ua
vmylenko
15 февраля, 21:49
Madridist_91Если я не ошибаюсь, именно из Алкояно тот Мику, который сейчас в примадридском "Хетафе" играет. Абсолютно. А ще Алькояно тренував (та й грав там) один із нинішніх УПЛівців. Відповідь дострокова?:-)
vmylenko, iSport.ua
vmylenko
15 февраля, 21:48
Key Satan та я спеціально вжив, мені не подобається "Кажани") Москаль мені не земляк!
Key Satan, iSport.ua
Key Satan
15 февраля, 21:45
vmylenko Вони знаходяться на території адм.спільноти Валенсія, я ж писав. Може, звідси крила кажанячі ростуть... За "Літучі миши" я б Вас, як дипломований філолог, розстріляв без суду і слідства. На жаль, як казав Остап Вишня, "правов не маю":-) та я спеціально вжив, мені не подобається "Кажани")
Madridist_91, iSport.ua
Madridist_91
15 февраля, 21:42
Если я не ошибаюсь, именно из Алкояно тот Мику, который сейчас в примадридском "Хетафе" играет.
vmylenko, iSport.ua
vmylenko
15 февраля, 21:40
Key SatanВони теж "Літучі миши", судячи з логотипу? Чи не мають відношення до "Валенсії"? Вони знаходяться на території адм.спільноти Валенсія, я ж писав. Може, звідси крила кажанячі ростуть... За "Літучі миши" я б Вас, як дипломований філолог, розстріляв без суду і слідства. На жаль, як казав Остап Вишня, "правов не маю":-)
Madridist_91, iSport.ua
Madridist_91
15 февраля, 21:38
Key SatanВони теж "Літучі миши", судячи з логотипу? Чи не мають відношення до "Валенсії"? Эта команда из автономного сообщества Валенсии.
vmylenko, iSport.ua
vmylenko
15 февраля, 21:38
Madridist_91 Вот тут я с Вами не совсем согласен. Я считаю, что человек употребляет ненормативную лексику из-за нехватки словарного культурного запаса. Ну а то, что без "такой" лексики иногда обойтись просто невозможно. Ну харашо. От давайте проведемо експеримент. Давайте порийтесь в культурному словарному запасі і знайдіть слово, ідентичне (тільки ідентичне!) обсценному поняттю "блядь" (у сенсі "певна жінка/дівчина"). А я подивлюсь, як це у вас вийде.
Key Satan, iSport.ua
Key Satan
15 февраля, 21:37
Вони теж "Літучі миши", судячи з логотипу? Чи не мають відношення до "Валенсії"?
Madridist_91, iSport.ua
Madridist_91
15 февраля, 21:31
vmylenko Моя відповідь Вам, де я вжив обсценну лексему, не ставила за мету підняти настрій - а лише найточніше донести мою реакцію. Думаю, це було зрозуміло;-) А взагалі-то я не згоден з тим, що матюки принижують мову. Почитайте Подерв'янського - в нього обсценна лексика дуже органічно вплетена в п'єси, фактично створює шикарний антураж. Це ж не те, що якийсь чувак з заводу після зміни за пивом - "сиш бля я тут нахуй вчєра такую блядь снял йоба ти шо", правда?:-) Вот тут я с Вами не совсем согласен. Я считаю, что человек употребляет ненормативную лексику из-за нехватки словарного культурного запаса. Ну а то, что без "такой" лексики иногда обойтись просто невозможно.
vmylenko, iSport.ua
vmylenko
15 февраля, 21:27
Madridist_91 Ну и подняли бы настроение всем синонимами) Моя відповідь Вам, де я вжив обсценну лексему, не ставила за мету підняти настрій - а лише найточніше донести мою реакцію. Думаю, це було зрозуміло;-) А взагалі-то я не згоден з тим, що матюки принижують мову. Почитайте Подерв'янського - в нього обсценна лексика дуже органічно вплетена в п'єси, фактично створює шикарний антураж. Це ж не те, що якийсь чувак з заводу після зміни за пивом - "сиш бля я тут нахуй вчєра такую блядь снял йоба ти шо", правда?:-)
Madridist_91, iSport.ua
Madridist_91
15 февраля, 21:23
vmylenkoВи мене пробачте за, можливо, надмірну жорсткість у відповіді, але я терпіти не можу таких викривлень. Коли редакторів сайту обзивають адмінами, коли запис в блозі називають статтею, коли від авторської колонки вимагають "услышать чего-то нового". Давайте називати речі своїми іменами і сприймати їх такими, якими вони є. І проблем в світі відразу стане значно менше. Ясно, ясно...Всё понимаю.
vmylenko, iSport.ua
vmylenko
15 февраля, 21:21
Ви мене пробачте за, можливо, надмірну жорсткість у відповіді, але я терпіти не можу таких викривлень. Коли редакторів сайту обзивають адмінами, коли запис в блозі називають статтею, коли від авторської колонки вимагають "услышать чего-то нового". Давайте називати речі своїми іменами і сприймати їх такими, якими вони є. І проблем в світі відразу стане значно менше.
Madridist_91, iSport.ua
Madridist_91
15 февраля, 21:12
vmylenko От і прекрасно, що зрозуміли. А стосовно "брані", так я особисто вважаю, що в певних ситуаціях, в певні моменти без неї просто не обійтись. Не для створення якогось ефекту, а просто ці слова найточніше і найтонше передають суть речей. Бо "зайобувати" - це якраз "зайобувати", а якщо почати придумувати слова-замінники, на кшталт "діставати" ітд, це буде виглядати смішно. Ну и подняли бы настроение всем синонимами)
vmylenko, iSport.ua
vmylenko
15 февраля, 21:10
Madridist_91Ну раз так. Я просто (и наверное не только я) привык, что Ваши посты очень содержательные и имеют в себе много познавательного. А тут несколько фактов и всё. Я ж не против. Всё, Вы обьяснили - я понял. И без брани можно было обойтись. От і прекрасно, що зрозуміли. А стосовно "брані", так я особисто вважаю, що в певних ситуаціях, в певні моменти без неї просто не обійтись. Не для створення якогось ефекту, а просто ці слова найточніше і найтонше передають суть речей. Бо "зайобувати" - це якраз "зайобувати", а якщо почати придумувати слова-замінники, на кшталт "діставати" ітд, це буде виглядати смішно.
Madridist_91, iSport.ua
Madridist_91
15 февраля, 21:08
Ну раз так. Я просто (и наверное не только я) привык, что Ваши посты очень содержательные и имеют в себе много познавательного. А тут несколько фактов и всё. Я ж не против. Всё, Вы обьяснили - я понял. И без брани можно было обойтись.
vmylenko, iSport.ua
vmylenko
15 февраля, 20:59
Madridist_91Ничего личного. Но статья такая себе, Вы можете намного круче. "Ничего личного", але давайте не будемо зайобувати одне одного нравоучєніямі. Це не футбол.уа - це блог. Я знайшов цікаву історію і переказав її. Не намагаючись нарити купу інформації, видзвонити очевидців матчу ітд. Тут журналістської роботи мінімум, якщо не нуль. І - це не стаття, це запис в блог, фактично нотатки на полях. Давайте зрозуміємо різницю, аби в майбутньому просто не повертатись до цієї теми.
Madridist_91, iSport.ua
Madridist_91
15 февраля, 20:48
Ничего личного. Но статья такая себе, Вы можете намного круче.
Добавить комментарий

Для участия в обсуждении пожалуйста войдите используя учётную запись iSport.ua или Football.ua. Если у вас ещё нет аккаунта — создайте его, это не займёт много времени.

Май
НОВЫЕ ЗАПИСИ
весь блог
07 октября 2019
16:25 РУФ-2019/20. Випуск №6 | футбол
24 сентября 2019
15:38 РУФ-2019/20. Випуск №4 | футбол
16 сентября 2019
15:14 РУФ-2019/20. Випуск №3 | футбол
09 сентября 2019
17:13 РУФ-2019/20. Випуск №2 | футбол
02 сентября 2019
21:36 РУФ-2019/20. Випуск №1 | футбол
09 января 2019
16:38 Січневі футбольні загадки. #1 | футбол
22 июля 2018
22:41 Повна мапа вищої ліги/УПЛ | футбол
11 июня 2018
17:01 Дев'ятирічні мужики | футбол
ФУТБОЛТаблоУкраинаЕвропаПрочиеЛЧЛЕСборная УкраиныЕВРО-2012БАСКЕТБОЛТаблоЧМ-2014УкраинаНБАЕвропаМирЕврокубкиЕвробаскетЖенщиныNCAA + школыХОККЕЙТаблоУкраинаНХЛКХЛЕвропаАВТО/МОТОФормула-1РаллиМотоспортПрочиеИстория автоспортаТЕННИСНовостиРейтинг ATPРейтинг WTAКалендарь (муж)Календарь (жен)БОКС+MMAНовости боксаКалендарь боёвНовости ММАКалендарь боёв ММАЗИМНИЕНовостиДРУГИЕВелоспортВодныеВолейболГандболГимнастикаИгровыеЛегкая атлетикаОлимпизмСиловыеФутзалШахматыЭкстримПрочиеОЛИМПИАДА-2014НовостиРасписание и результатыРейтинг странНаши в Сочи

© 2009-2015 ООО «ИД УМХ». Все права защищены.
iSport.ua - оперативные и объективные новости спорта.

Все права на материалы, опубликованные на данном ресурсе, принадлежат ООО «ИД УМХ». Какое-либо использование материалов без письменного разрешения ООО «ИД УМХ» − запрещено. При правомерном использовании материалов с данного ресурса, гиперссылка на iSport.ua обязательна.

RSS-ленты: главноевсе новости | футбол | баскетбол | хоккей | авто/мото | теннис | бокс+MMA | другие

Игры: Фентези Футбол

По вопросам размещения рекламы обращайтесь: adv@isport.ua

Новости Футбола | Украина и Мир | Автомобили | КП в Украине

i.ua Rambler's Top100