БЛОГ vmylenko (Володимир Миленко)

Барселона та всі-всі-всі

Барселона та всі-всі-всі

Блог Володимира Миленка про Більше Ніж Клуб та інші цікаві сторінки футболу

Вітаю всіх. Цей блог присвячений футболу, в першу чергу - двом улюбленим командам автора, "Барселоні" та "Металургу-2009".

Політичне рішення

14 февраля 2012, 13:15
Політичне рішення

У мене інколи запитують на конференції - чому ти, гад такий, вболіваєш за іноземний клуб. В чому прикол такого вболівання, чому б не підтримувати свій рідний (український, запорізький) колектив. Знаєте, є такий історичний анекдот, він гуляє в різних версіях, можливо, це навіть був такий історичний факт, я зараз не згадаю, та й не про те річ. Ось один із варіантів цього анекдота:

Приезжает король в замок рыцаря-вассала. Вызывает его к себе.
- Почему при моем приближении к замку не салютовали пушки?
- Сир, на это есть пять причин, во-первых у нас нет пороха...

Так от, про "по-перше". Бо вся та красота футбола, увага до уболівальників, та банальна можливість купити футболку - це все "по-наступне". А от головна причина в тому, що там футбол - це дійсно футбол. Це гра, це бізнес, це розвага і стиль життя. Але все це - чесно і прозоро.

А що таке "футбол" у нас? От я читаю інтерв'ю головного тренера стрийського "Скали" (це вже яка за ліком реінкарнація "найстарішої команди України"?) Володимира Реви. І прямо з початку матеріалу:

- Володимире Сергійовичу, як вам гра, чи слідкували за діями свого сина?

- За великим рахунком, за своїм сином я не слідкував. Ситуація наступним чином: сьогодні моє серце було розділено на дві частини, в силу того, що тут, безпосередньо, присутня моя робота в «Скалі», а також чотири наших вихованці перебувають в розташуванні «Львова», для того, аби вдихнути трішки кисню в тамтешню команду. Маємо таке політичне рішення, щоб ФК «Львів» залишився у Першій лізі, й ми, зі своєї сторони, робитимемо все можливе, аби так і трапилося.

Отак. Політичне рішення. І ми, зі своєї сторони, робитимемо все можливе.

Розумієте, в чому справа - наш футбол він по суті своїй і є оце саме "політичне рішення". І був таким від самого початку. І коли залишали київське Динамо, яке повинно було вилетіти, у одному із перших повоєнних чемпіонатів. І коли розформовували команди ВВС і ЦСКА (а скільки їх іще таких було...). І коли вводили квоту на виліт від союзних республік, аби національні окраїни СРСР були представлені в еліті. І коли по ходу турніра змінювали його формулу. І коли об'єднували Карпати зі СКА. І коли українські команди зливали матчі Динамо. І коли, і коли, і коли...

В незалежні часи багато чого помінялось, але оцей принцип майже не змінився. Згадайте, як в середині 90-х коментатор лігочемпіонського матчу Динамо розказував, що "вся Україна сьогодні вболіває". А так і було, може, уже не тоді, але при Союзі було. Бо так було прийнято - що є твоя локальна команда, але є команда Динамо, яка представляє всю республіку, і за неї теж треба уболівати. І на Закарпатті гордяться тим, що саме їх представники підняли Динамо після війни - а не тим, що у них була своя достойна команда. Бо це було "політичне рішення". Сказано - їдь у Київ, у головну команду УРСР, і все. І досі цим пишаються, навіть не розуміючи, що цим тільки підкреслюють свою вторинність і убогість...

А зараз просто "політичні рішення" стали іншими, бізнесовими. Скажете, "Іллічівець" зараз або "Кривбас" бозна скільки років - це не політичне рішенння? Та просто центри таких рішень змінились, збільшились. Тепер Донецьк може дозволити собі стати таким центром, чого за Союзу просто неможливо було добитись (згадайте Зорю-72, і що потім сталось з, по-нинішньому говорячи, фактичними власниками клубу).

А тепер повернемось до "тамтешнього" футболу. Ви уявляєте собі, щоб Райо Вальєкано "зі своєї сторони, робив все можливе" для спасіння Атлетіко? Або яка-небудь Еуропа (чи навіть Льєіда з Гімнастіком) - для спасіння Еспаньола? Естремадура, яка в 90-х засвітилась в Прімері (друга з усього регіону, між іншим!) недавно померла - і ніякий Бадахос, якому елітний дивізіон тільки сниться, на поміч не прибіг. Грає собі в Терсері/Сегунді-Б й далі. А в Альмендралехо заснували новий клуб, з новими власниками (хоч і зі старою назвою). І живуть далі. І ніяких політичних рішень. Винятково гра і бізнес.

Це абсолютно не значить, що я не дивлюсь український футбол і не цікавлюсь ним. Наш футбол зараз досить ефектно виглядає на телеекранах, його можна і потрібно дивитись, частенько бувають яскраві матчі (принаймні за 10 років ситуація серйозно змінилась на краще).

Але вболівати тут я ні за кого не буду. Бо я не вболіваю за "політичні рішення".

Комментарии
Отобразить: лучшие | последние | первые
Суер*Выер, iSport.ua
Суер*Выер
14 февраля, 15:31
Анекдот описував наполеонівську епоху - у васалів в замках гармат ще не було. То таке... По суті. І від футболу, і від всього тутешнього іншого складається враження, що діти дорвалися до батьківських іграшок (або слоїка з варенням), але знають, що розплата з паском неминуча. От така політика. "От" (с)
Madridist_91, iSport.ua
Madridist_91
14 февраля, 14:55
Вы говорите, что там всё чисто и прозрачно? Это далеко не так. Есть множество аргументов, которые свидетельствуют о явной "непрозрачности и нечистости".
vmylenko, iSport.ua
vmylenko
14 февраля, 14:11
menacant"Счет встречи мог быть не 0:2, который вполне нас устраивает, а намного больше. Я сразу же категорически запретил прыжки и тому подобное. Мы уважаем этот именитый клуб, его тренера и футболистов." - це тренер Шахтаря зі Свердловська після поразки в кубковому дербі(!) донецьким тезкам... "Дербі"... У нас тут було реально одне дербі - львівське. Плюс запорізьке, хоча в кінці історії цього протистояння є питання до результатів матчів. Ну, і 1-2 харківського дербі. І все. (Дербі Оболонь-Арсенал, в принципі, можна зарахувати, але дрібнувате воно якесь. Ну, нехай.) А цей цирк - це да. У людей такий шанс обіграти команду, до рівня якої вони не піднімуться ніколи в житті. А вони... Ото і весь наш футбол.
menacant, iSport.ua
menacant
14 февраля, 14:05
"Счет встречи мог быть не 0:2, который вполне нас устраивает, а намного больше. Я сразу же категорически запретил прыжки и тому подобное. Мы уважаем этот именитый клуб, его тренера и футболистов." - це тренер Шахтаря зі Свердловська після поразки в кубковому дербі(!) донецьким тезкам...
Добавить комментарий

Для участия в обсуждении пожалуйста войдите используя учётную запись iSport.ua или Football.ua. Если у вас ещё нет аккаунта — создайте его, это не займёт много времени.

Май
НОВЫЕ ЗАПИСИ
весь блог
07 октября 2019
16:25 РУФ-2019/20. Випуск №6 | футбол
24 сентября 2019
15:38 РУФ-2019/20. Випуск №4 | футбол
16 сентября 2019
15:14 РУФ-2019/20. Випуск №3 | футбол
09 сентября 2019
17:13 РУФ-2019/20. Випуск №2 | футбол
02 сентября 2019
21:36 РУФ-2019/20. Випуск №1 | футбол
09 января 2019
16:38 Січневі футбольні загадки. #1 | футбол
22 июля 2018
22:41 Повна мапа вищої ліги/УПЛ | футбол
11 июня 2018
17:01 Дев'ятирічні мужики | футбол
ФУТБОЛТаблоУкраинаЕвропаПрочиеЛЧЛЕСборная УкраиныЕВРО-2012БАСКЕТБОЛТаблоЧМ-2014УкраинаНБАЕвропаМирЕврокубкиЕвробаскетЖенщиныNCAA + школыХОККЕЙТаблоУкраинаНХЛКХЛЕвропаАВТО/МОТОФормула-1РаллиМотоспортПрочиеИстория автоспортаТЕННИСНовостиРейтинг ATPРейтинг WTAКалендарь (муж)Календарь (жен)БОКС+MMAНовости боксаКалендарь боёвНовости ММАКалендарь боёв ММАЗИМНИЕНовостиДРУГИЕВелоспортВодныеВолейболГандболГимнастикаИгровыеЛегкая атлетикаОлимпизмСиловыеФутзалШахматыЭкстримПрочиеОЛИМПИАДА-2014НовостиРасписание и результатыРейтинг странНаши в Сочи

© 2009-2015 ООО «ИД УМХ». Все права защищены.
iSport.ua - оперативные и объективные новости спорта.

Все права на материалы, опубликованные на данном ресурсе, принадлежат ООО «ИД УМХ». Какое-либо использование материалов без письменного разрешения ООО «ИД УМХ» − запрещено. При правомерном использовании материалов с данного ресурса, гиперссылка на iSport.ua обязательна.

RSS-ленты: главноевсе новости | футбол | баскетбол | хоккей | авто/мото | теннис | бокс+MMA | другие

Игры: Фентези Футбол

По вопросам размещения рекламы обращайтесь: adv@isport.ua

Новости Футбола | Украина и Мир | Автомобили | КП в Украине

i.ua Rambler's Top100