БЛОГ vmylenko (Володимир Миленко)

Барселона та всі-всі-всі

Барселона та всі-всі-всі

Блог Володимира Миленка про Більше Ніж Клуб та інші цікаві сторінки футболу

Вітаю всіх. Цей блог присвячений футболу, в першу чергу - двом улюбленим командам автора, "Барселоні" та "Металургу-2009".

Барселона і Східна Європа. Частина 4

13 февраля 2012, 11:39
Ну що ж, завершуємо - і нарешті доходимо до "нашего человека в Гаване":-)
Барселона і Східна Європа. Частина 4

16. Драган Чіріч, Сербія

Точніше, Югославія - коли цей безсумнівний талант переходив переходив в Барселону з Партізана, серби ще жили в одній державі з чорногорцями та косоварами. В середині 90-х багато в чому завдяки Драгану "гробарі" стали лідерами белградського футболу, відтіснивши Црвену Звезду на другий план. А самого Чіріча вже уголос називали наступник Предрага Міятовіча, з яким юний футболіст починав в Партізані (потім Міятовіч перебрався в Іспанію, щоб там транзитом через Валенсію стати переможцем ЛЧ з Реалом).

Чіріч також потрапив на Піренеї, в Барселону. Розпочав він гарно, потрапив в основу - але під кінець чемпіонату втратив психологічну рівновагу (в команді тоді взагалі відбувались неприємні речі, колектив розбився на групи за етнічно-мовними ознаками, і сербу Чірічу просто не знайшлось місця). Перестаючи потрапляти в склад, Чіріч не затримався в Каталонії, відправившись в оренду до АЕКа. А там і закінчив кар'єру в рідному Партізані. Всього в 31 рік.

17. Аляксандр Глєб, Білорусь

Вихованець мінського Динамо, що ще в юнацькому віці переїхав зі столиці в провінцію, грати за команду заводу. Зараз цю команду знають всі - це БАТЕ. Втім, надовго в Борисові він не затримався, бо попав на очі скаутам німецького Штутгарта. Встиг тільки виграти одне чемпіонство на батьківщині. В Штутгарті Аляксандр спочатку довго вливався в команду, перший сезон майже не грав - зате далі став твердим гравцем основи. І віце-чемпіонство в бундеслізі 2003-го - це його повноправна заслуга. Після переходу Фелікса Магата в Баварію шваби трохи здали, але Глєб тримав свій рівень.

За що й отримав запрошення в чемпіонат Англії. Але майже відразу після дебюта в Арсеналі отримав травму і пропустив кілька місяців. Втім, до кінця сезону оклигав і отримав місце в основі. А в травні став першим білорусом, який грав в фіналі Ліги Чемпіонів - програв своєму, як виявилось пізніше, майбутньому клубу.

В Барселоні Глєб також розпочав з травми - але, на відміну від Арсенала, повернутись після неї в основу Аляксандру не вдалось. І почалась епопея з орендами. Правда, спочатку була ідея обміняти його разом з Етоо над Ібрагімовіча, але сам білорус відмовився. І поїхав у "свій" Штутгарт на рік. Далі були Бірмінгем і Вольфсбург, а кілька тижнів тому Глєб і Барселона за згодою сторін розірвали контракт.

18. Дмитро Чигринський, Україна

Ну, і нарешті перший (і дай Боже, не останній) наш представник в Клубі. Народився в Хмельницькій області, починав у Львові, перший контракт підписав з Карпатами, але отримав травму, лікування якої оплачувати пан Петро Димінський, відомий Скрудж українського футболу, оплачувати не захотів. Зате знайшлись гроші в Донецьку, куди Діма й перебрався.

В Шахтарі у нього склалось не відразу. Довелось їхати в оренду до Запоріжжя. Там, в Металурзі, взагалі була весела компанія при Грозному - орендовані шахтарі Чигринський і Бредун, такий же тимчасовий динамівець Алієв, привезений аж із Штатів Дєма Коваленко, ну і купа легіонерів, балканських та "грозненських". Дмитро заграв так, що питання про його перехід в Металург на постійній основі (спочатку йшлось навіть про таке - мовляв, якщо не вразить Луческу його гра в оренді, то повертати не будемо) навіть не піднімалось. Бредун, до речі, теж повернувся - але доля його склалась зовсім інакше.

Три сезони Чигринський був гравцев основи, аж поки не перейшов до Барселони. Перейшов, зробивши з точки зору власної кар'єри непоправиму дурницю - вийшов на заміну в матчі з Тімішоарою. Шахтарю, діючому володарю Кубка УЄФА (перший міжнародний трофей Дмитра), в кваліфікації ЛЧ це не допомогло - а перед самим гравцем закрило двері в груповий турнір ЛЧ з Барселоною. І навіть колись хтось пари Пуйоль-Піке вибував зі складу, персона Чигринського була під питанням - нащо награвати футболіста тільки на чемпіонат, коли ще є і євроарена...

Можливо, через це, можливо, з якихось інших причин Дмитро відіграв в чемпіонаті-2009/10 тільки 12 матчів. (Але чемпіоном став, так само як і переможцем клубного чемпіоната світу) Далі, за словами самого гравця, у нього був шанс від Гвардіоли - але змінилась влада в клубі. Сандро Россель почав шукати шляхи вирішення фінансових проблем, а тут як тут прийшов Шахтар з 15-мільйонною пропозицією за свого колишнього гравця. (Продали гірники Дмитра, якщо хтось забув, за 25 мільйонів євро.) Звісно, що Барселона погодилась - хто б ще купив у неї гравця запасу за такі гроші.

Після повернення в Шахтар у Дмитра, в принципі, не склалось. Спочатку поки набрав форму, а потім пішли травми. В принципі, дякуючи їм, Чигринський не зіграв у чвертьфіналі ЛЧ проти своєї колишньої команди - 1:5 на Камп Ноу це було жорстоко. Зараз центральний захисник Шахтаря лікується і готується повернутись в основний склад.

P.S. Я ж зі свого боку хочу пожалкувати, що Діма так мало провів в Барселоні - дивись, якби відіграв довше, більше б синьо-гранатових футболок з його іменем продавалось тут, у нас. А то в моїй колекції цього екземпляру якраз і немає...

Ну, і на закуску - топ-п'ятірка на мій особистий смак.

1. Ласло Кубала
2. Хрісто Стоїчков
3. Шандор Кочиш
4. Золтан Цибор
5. Георге Попеску

Комментарии
Отобразить: лучшие | последние | первые
Madridist_91, iSport.ua
Madridist_91
13 февраля, 19:08
Хорошая статья.
Camilo, iSport.ua
Camilo
13 февраля, 16:20
Глєб був на перегляді у ДК протягом кількох днів зимової паузи у чемпіонаті 1999-2000 років. Вже наприкінці січня 2000 року він грав з БАТЕ на Кубку Співдружності, а потім зібрав речі і перейшов до Штутгарта. Наскільки відомо, сам Глєб не мав особливого бажання грати у ДК, тому перегляд був радше номінальним.
Капитан Анархист, iSport.ua
Капитан Анархист
13 февраля, 15:09
KremenХтось в інтерв'ю (от не пам'ятаю хто,Сабо здається) говорив,що колись Глєб приїжджав на оглядини в Київ і його забракував Лобановський! Це дійсно так чи черговий брєд людини,яка народилась 29 лютого? Глеб говорил, что сам отказался.
Kremen, iSport.ua
Kremen
13 февраля, 12:13
vmylenko Та хто зна. З Динамо ж так - все виясняється через кілька років. Може, і приїздив. А то шо забракував - так це запросто. Лобанеску не звикати людьми розкидатись. Тарана колись викинув, а той потім Дніпро до чемпіонства привів. Та в принципі, це можна зараз так говорити,мовляв,дурний Лобановський проморгав такого гравця,таку "зірку", тоді ж він приїжджав (якщо приїжджав) в "зеленому" віці, і був ніким невідомим, можливо ВВЛ, зважаючи на його талант ліпити з українських гравців зірок, порахував,що краще взяти якогось хлопця із динамівської школи! Хоча і тут нестиковка-Глєб приїздив,я думаю,вже тоді,коли почали з'являтись при Лобановському перші легіонери - Гавранчічі,Саблічі,Пєєви.. Динамо Київ (хоч і вболіваю за нього з дитинства) - це як закрита секта, от Вєрємєєва взяли,який сказав що немає ніяких обов'язків...зато людина з динамівським серцем і "гарящімі глазамі"... цирк))
vmylenko, iSport.ua
vmylenko
13 февраля, 12:02
KremenХтось в інтерв'ю (от не пам'ятаю хто,Сабо здається) говорив,що колись Глєб приїжджав на оглядини в Київ і його забракував Лобановський! Це дійсно так чи черговий брєд людини,яка народилась 29 лютого? Та хто зна. З Динамо ж так - все виясняється через кілька років. Може, і приїздив. А то шо забракував - так це запросто. Лобанеску не звикати людьми розкидатись. Тарана колись викинув, а той потім Дніпро до чемпіонства привів.
Kremen, iSport.ua
Kremen
13 февраля, 11:56
Хтось в інтерв'ю (от не пам'ятаю хто,Сабо здається) говорив,що колись Глєб приїжджав на оглядини в Київ і його забракував Лобановський! Це дійсно так чи черговий брєд людини,яка народилась 29 лютого?
vmylenko, iSport.ua
vmylenko
13 февраля, 11:45
Boss.uaТа, Попеску нормальний був шпілєр. я ше памятаю як діти його футболки носили Капітанську пов'язку аби кому не дадуть. Окрім Фігу, звісна річ:-)
Добавить комментарий

Для участия в обсуждении пожалуйста войдите используя учётную запись iSport.ua или Football.ua. Если у вас ещё нет аккаунта — создайте его, это не займёт много времени.

Май
НОВЫЕ ЗАПИСИ
весь блог
07 октября 2019
16:25 РУФ-2019/20. Випуск №6 | футбол
24 сентября 2019
15:38 РУФ-2019/20. Випуск №4 | футбол
16 сентября 2019
15:14 РУФ-2019/20. Випуск №3 | футбол
09 сентября 2019
17:13 РУФ-2019/20. Випуск №2 | футбол
02 сентября 2019
21:36 РУФ-2019/20. Випуск №1 | футбол
09 января 2019
16:38 Січневі футбольні загадки. #1 | футбол
22 июля 2018
22:41 Повна мапа вищої ліги/УПЛ | футбол
11 июня 2018
17:01 Дев'ятирічні мужики | футбол
ФУТБОЛТаблоУкраинаЕвропаПрочиеЛЧЛЕСборная УкраиныЕВРО-2012БАСКЕТБОЛТаблоЧМ-2014УкраинаНБАЕвропаМирЕврокубкиЕвробаскетЖенщиныNCAA + школыХОККЕЙТаблоУкраинаНХЛКХЛЕвропаАВТО/МОТОФормула-1РаллиМотоспортПрочиеИстория автоспортаТЕННИСНовостиРейтинг ATPРейтинг WTAКалендарь (муж)Календарь (жен)БОКС+MMAНовости боксаКалендарь боёвНовости ММАКалендарь боёв ММАЗИМНИЕНовостиДРУГИЕВелоспортВодныеВолейболГандболГимнастикаИгровыеЛегкая атлетикаОлимпизмСиловыеФутзалШахматыЭкстримПрочиеОЛИМПИАДА-2014НовостиРасписание и результатыРейтинг странНаши в Сочи

© 2009-2015 ООО «ИД УМХ». Все права защищены.
iSport.ua - оперативные и объективные новости спорта.

Все права на материалы, опубликованные на данном ресурсе, принадлежат ООО «ИД УМХ». Какое-либо использование материалов без письменного разрешения ООО «ИД УМХ» − запрещено. При правомерном использовании материалов с данного ресурса, гиперссылка на iSport.ua обязательна.

RSS-ленты: главноевсе новости | футбол | баскетбол | хоккей | авто/мото | теннис | бокс+MMA | другие

Игры: Фентези Футбол

По вопросам размещения рекламы обращайтесь: adv@isport.ua

Новости Футбола | Украина и Мир | Автомобили | КП в Украине

i.ua Rambler's Top100