БЛОГ vmylenko (Володимир Миленко)

Барселона та всі-всі-всі

Барселона та всі-всі-всі

Блог Володимира Миленка про Більше Ніж Клуб та інші цікаві сторінки футболу

Вітаю всіх. Цей блог присвячений футболу, в першу чергу - двом улюбленим командам автора, "Барселоні" та "Металургу-2009".

Барселона і Східна Європа. Частина 3

11 февраля 2012, 12:11
Перший пострадянський футболіст, а також легенда Карпат з ріднею - в цій серії.
Барселона і Східна Європа. Частина 3

11. Георге Хаджі

Майбутній Карпатський Марадона народився в селі на березі Чорного моря (як стверджують деякі джерела, у сім'ї з вірменським корінням). Там же, на узбережжі і починав свою футбольну кар'єру, в складі Фарула з Констанці. Дуже швидко талановитого юнака помітили в столиці, і Хаджі перебрався в один із найстаріших клубів Румунії, Спортул Студенческ. Був варіант з крайовською Універсітатею, але Георге вибрав Бухарест. З Георге "студенти" досягли найвищого свого результату в чемпіонатах Румунії - віце-чемпіонство 1986-го року. І тут його покликала Стяуа.

Покликала на один матч - матч Суперкубку УЄФА. Оскільки єдиний, переможний гол в ворота українського Динамо забив саме новачок, відпускати його вже ніхто не став, і на три роки Хаджі став армійцем. Всі три сезони Стяуа не програвала жодного домашнього турніру, а 1989-го дійшла до фіналу Кубка Чемпіонів. Після цього Георге помітили в Європі, в самому Реалі. Втім, у складі "бланкос" у Георге не вийшло, і він переїхав до Італії, де спочатку допоміг Брешії вийти в Серію А, а потім знову вилетіти в Серію Б.

Паралельно Карпатський Марадона одягав футболку національної збірної, з якою 1994-го досяг чвертьфіналу американського ЧС, де програв шведам тільки в серії пенальті. А першим турніром, де засвітився Хаджі, став чемпіонат Європи 1984-го - то був дебют румун на такому рівні. Тренував ту збірну добре відомий нам Мірча Луческу.

Після ЧС-94, як кажуть, з подачі Стоїчкова, Хаджі перейшов в Барселону - але й другий іспанський гранд виявився невдалим вибором для Георге. Румун знову прийшов в команду, яка пролітала повз чемпіонські титули. 1996-го він знову відправився на схід, на берега рідного Чорного моря - в Туреччину. І тільки з Галатасараєм Хаджі досяг європейських вершин: крім чотирьох поспіль турецьких чемпіонств, виграв Кубок УЄФА 2000-го. В фіналі Георге відіграв 94 хвилини, а на початку овертайму отримав червону картку. Втім, туркам це не завадило обіграти в серії пенальті лондонський Арсенал, у складі якого весь матч на лаві запасних просидів наш легендарний захисник Олег Лужний. Далі була перемога в Суперкубку - над колишньою командою Георге, Реалом. Хаджі знову залишив поле достроково, але цього разу був замінений. А за рік Карпатський Марадона завершив кар'єру гравця і почав кар'єру тренера. Правда, нічого більшого за Кубок Туреччини з Галатасараєм досягнути не зміг.

12. Ігор Корнєєв, Росія

Корінний москвич починав зі Спартака, але на рівні перших команд зіграв за іншу московську команду - ЦСКА. Піднявся з армійцями з першої ліги до звання чемпіонів СРСР та завоював останній Кубок СРСР (той трофей, який вже оновлений ЦСКА програв Спартак 1992-го, називався інакше). Після розпаду Союзу розпався і ЦСКА, гравці подались за кращою долею. Два тріумфатори-91, Дмітрій Кузнєцов та Ігор Корнєєв, опинились в каталонському Еспаньолі.

Наш герой за три сезони в футболці "папуг" забив 21 голи, два з яких - в барселонському дербі. Мабуть, це стало однією із причин переходу росіянина в головну команду Каталонії. Втім, в Клубі Ігор не затримався, провівшив першій команді всього 1 сезон і 12 матчів (за дивним збігом обставин, через півтора десятка років рівно на стільки ж вистачило ще одного легіонера із колишнього СРСР).

Далі були Нідерланди, де Корнєєв краще за все розкрився в Фейєноорді. З роттердамцями Ігор виграв спочатку чемпіонат країни, а 2002-го завоював Кубок УЄФА (в фінальному матчі на рідному для Фейєноорда Де Куйпі росіянин сидів в запасі).

Після завершення кар'єри гравця попрацював дитячим тренером в Фейє, а потім допомагав Гусу Хіддінку тренувати збірну Росії. Паралельно з 2009-го (2010-го вже не паралельно, а тільки там) працює спортивним директор санкт-петербурзького Зеніта.

13. Георге Попеску, Румунія

Шуряк (брат дружини) іншого румунського барселонця, Хаджі, розпочинав в крайовській Універсітаті - тій самій, яку не вибрав у свій час Карпатський Марадона. В тій команді, яка протистояла майбутньому переможцю КОК-86, Динамо (Київ), Джіка був наймолодшим. В головній команді країни тих часів, Стяуа, Попеску пограв тільки 1988-го, та й то на тимчасовій основі. А в Європу відправився з Унівесітаті.

Після ПСВ (двічі чемпіон країни) і Тоттенхема, опинився в Барселоні. Провів два непогані роки, іноді навіть капітанив, але зміни тренерів зазвичай призводять до змін у складі. От Попеску й відправився разом з родичем в Галатасарай. В фінальному матчі Кубку УЄФА 2000-го відіграв всі 120 хвилин і забив останній, переможний пенальті у післяматчевій серії.

За збірну Румунії провів 115 матчів - третій результат в історії, на десять менше, ніж у зятя. На короткий період повертався на батьківщину, де провів кілька матчів за бухарестське Динамо. Після завершення кар'єри став агентом, відкрив дитячу футбольну школу - і попався на невиплаті податків.

14. Мехо Кодро, Боснія і Герцеговіна

Один із кращих гравців мостарського Вележа, виграв з ним Кубок Югославії 1986-го. З початком війни в зникаючій з карти Європи Югославії подався в футбольну еміграцію, вибравши Іспанію. З Реалом Сосьєдад не добився нічого серйозного, крім другого місця в Пічічі сезону-94/95 (забив 25 голів, на три менше за чилійського "бланкос" Івана Саморано). Після цього перейшов до Барселони, де один сезон провів повністю, ставши другим після Оскара бомбардиром команди. А от далі не склалось. Пограв в Тенеріфе, Алавесі і навіть Ізраїлі. Кар'єру тренера розпочав помічником Хосе Марії Бакеро в Сан-Себастьяні. Трохи тренував збірну своєї батьківщини, але повернувся в Реал Сосьєдад, де зараз тренує дублюючий склад.

15. Роберт Просінечкі, Хорватія

Людина унікальної географічної долі. Хорват, але народився в ФРН. За місцем народження вже був німцем, але повернувся (звісно, вирішили повернутись батьки) до Югославії. Починав в загребському Динамо, але став зіркою Црвени Звезди. Разом з армійцями завоював останній "старорежимний" Кубок Чемпіонів. Забив у тому фіналі найперший пенальті в післяматчевій серії.

Після чого перебрався до Іспанії, в Реал (тренером там був земляк, Радомір Антіч). В Мадриді у нього не склалось - всього 55 матчів за чотири сезони, і закономірна путівка в Ов'єдо. Звідки його висмикнули на рік в Барселону, де Роберт теж не відзначився. Непрості то були роки для Клубу, от гравці й мінялись постійно...

Після короткого вояжу до Севільї залишив Піренеї, грав і вдома, і в Словенії, і навіть в Англії з Бельгією. За збірну Хорватії провів 49 матчів, завоював з нею бронзові медалі чемпіонату світу 1998-го (пройшовши по дорозі до них збірну України, з якою зіграв у першому матчі). Після закінчення кар'єри чотири роки працював в ній помічником Славена Біліча, а 2010-го повторив свій марш-кидок "Загреб - Белград", і зараз є головним тренером Црвени Звезди.

Комментарии
Отобразить: лучшие | последние | первые
Madridist_91, iSport.ua
Madridist_91
11 февраля, 15:42
Madridist_91Владимир, Вы бы не могли написать мне на почту? Я б хотел с Вами кое-что обсудить. Вот - Madridist_91@mail.ruvmylenko Моє мило - oles-dzyga(гавгав)mail.ru Благодарю
vmylenko, iSport.ua
vmylenko
11 февраля, 15:31
Madridist_91Владимир, Вы бы не могли написать мне на почту? Я б хотел с Вами кое-что обсудить. Вот - Madridist_91@mail.ru Моє мило - oles-dzyga(гавгав)mail.ru
тузик, iSport.ua
тузик
11 февраля, 14:38
khemiyболее того, Корнеев забил в первом матче. Правда, там больше Лама забил в свои ворота так и осталось для меня секретом: он бил или делал прострел. вот Хаджи с центра забил, это запомнилось.
Madridist_91, iSport.ua
Madridist_91
11 февраля, 14:15
Владимир, Вы бы не могли написать мне на почту? Я б хотел с Вами кое-что обсудить. Вот - Madridist_91@mail.ru
Madridist_91, iSport.ua
Madridist_91
11 февраля, 13:02
Madridist_91Ого...не знал, что И. Корнеев играл за Барсу.vmylenko Навіть у чвертьфіналі ЛЧ проти ПСЖ грав. Неплохо, неплохо)
vmylenko, iSport.ua
vmylenko
11 февраля, 12:59
Madridist_91Ого...не знал, что И. Корнеев играл за Барсу. Навіть у чвертьфіналі ЛЧ проти ПСЖ грав.
Madridist_91, iSport.ua
Madridist_91
11 февраля, 12:56
Ого...не знал, что И. Корнеев играл за Барсу.
vmylenko, iSport.ua
vmylenko
11 февраля, 12:28
В Шахтарі.
Добавить комментарий

Для участия в обсуждении пожалуйста войдите используя учётную запись iSport.ua или Football.ua. Если у вас ещё нет аккаунта — создайте его, это не займёт много времени.

Май
НОВЫЕ ЗАПИСИ
весь блог
07 октября 2019
16:25 РУФ-2019/20. Випуск №6 | футбол
24 сентября 2019
15:38 РУФ-2019/20. Випуск №4 | футбол
16 сентября 2019
15:14 РУФ-2019/20. Випуск №3 | футбол
09 сентября 2019
17:13 РУФ-2019/20. Випуск №2 | футбол
02 сентября 2019
21:36 РУФ-2019/20. Випуск №1 | футбол
09 января 2019
16:38 Січневі футбольні загадки. #1 | футбол
22 июля 2018
22:41 Повна мапа вищої ліги/УПЛ | футбол
11 июня 2018
17:01 Дев'ятирічні мужики | футбол
ФУТБОЛТаблоУкраинаЕвропаПрочиеЛЧЛЕСборная УкраиныЕВРО-2012БАСКЕТБОЛТаблоЧМ-2014УкраинаНБАЕвропаМирЕврокубкиЕвробаскетЖенщиныNCAA + школыХОККЕЙТаблоУкраинаНХЛКХЛЕвропаАВТО/МОТОФормула-1РаллиМотоспортПрочиеИстория автоспортаТЕННИСНовостиРейтинг ATPРейтинг WTAКалендарь (муж)Календарь (жен)БОКС+MMAНовости боксаКалендарь боёвНовости ММАКалендарь боёв ММАЗИМНИЕНовостиДРУГИЕВелоспортВодныеВолейболГандболГимнастикаИгровыеЛегкая атлетикаОлимпизмСиловыеФутзалШахматыЭкстримПрочиеОЛИМПИАДА-2014НовостиРасписание и результатыРейтинг странНаши в Сочи

© 2009-2015 ООО «ИД УМХ». Все права защищены.
iSport.ua - оперативные и объективные новости спорта.

Все права на материалы, опубликованные на данном ресурсе, принадлежат ООО «ИД УМХ». Какое-либо использование материалов без письменного разрешения ООО «ИД УМХ» − запрещено. При правомерном использовании материалов с данного ресурса, гиперссылка на iSport.ua обязательна.

RSS-ленты: главноевсе новости | футбол | баскетбол | хоккей | авто/мото | теннис | бокс+MMA | другие

Игры: Фентези Футбол

По вопросам размещения рекламы обращайтесь: adv@isport.ua

Новости Футбола | Украина и Мир | Автомобили | КП в Украине

i.ua Rambler's Top100